Een fijne en schone leefomgeving: dat doen we samen!
17 november

Een fijne en schone leefomgeving: dat doen we samen!

Elkaar aanspreken: wat doe jij, wat doen wij?

Bij elkaar terecht kunnen
Albert: “Al 21 jaar woon ik heel fijn in de Lintveldebrink. Ik ben altijd sociaal betrokken en hield me ook bezig met vluchtelingenwerk en inburgering van nieuwkomers. Daarom vind ik een goede omgang in de buurt ook zo belangrijk. De sociale contacten in mijn flat zijn goed. Als naaste buren hebben we de sleutel van elkaars huis. We lopen de deur niet bij elkaar plat, maar we kunnen bij elkaar terecht als er iets is..”

Een open en eerlijk gesprek
Albert: “Een tijd geleden had ik last van geluidsoverlast. Ik klop dan direct aan met de vraag of de muziek wat zachter kan. De overlast bleef helaas, dus ik ben nog twee keer aan de deur geweest.
Want, ik vind het belangrijk om een open en eerlijk gesprek te voeren met degene die de overlast veroorzaakt. Dat geldt ook voor andere zaken. Als ik bijvoorbeeld zie dat iemand afval dumpt, dan spreek ik diegene hierop zeker aan.”

Praat mét elkaar
Jacques: “Elkaar aanspreken is heel belangrijk. Ik zeg altijd: praat mét elkaar en niet over elkaar. En zeg niet: ‘Jij moet dit, of jij moet dat’, maar vraag je buren netjes of het anders kan. Soms is aanspreken best lastig, vooral als je elkaar niet kent. Daarom is het ook zo goed om even een praatje te maken. En kennis te maken als je nieuwe buren krijgt. Dan weet je wie je voor je hebt en dat maakt aanspreken een stuk gemakkelijker. En als je er samen niet uit komt, meld het dan bij ons. Als het nodig is, schakelen we buurtbemiddeling in.”

Houd elkaar op de hoogte
Albert: “Als ik een tip mag geven: houd elkaar als buren op de hoogte als er iets speelt. En meld het bij Domijn of de Politie, dan ligt er een goed dossier voor als het nodig is. Ik wil helemaal niet dat medebewoners vertrekken, maar wel dat ze zich gedragen.”
Jacques: “Omdat wij het als samenwerkende partijen belangrijk vinden dat iedereen fijn woont, brengen we het thema ‘elkaar aanspreken’ ook onder de aandacht. De cartoon bij de liftingang is bedoeld als herinnering voor bewoners. Want alleen samen kunnen we zorgen voor een fijne, veilige en schone leefomgeving!”

Dit (tweede) artikel is een initiatief van Domijn, gemeente Enschede, SVEN en de politie.

Stemmen voor een dementievriendelijke oversteek! Veilig oversteken, helpt u een handje mee?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je weten wat er speelt in onze buurt De Posten? Laat je mailadres achter en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.