Huiskamer voor Syrisch Orthodoxe ouderen
Yauno: een huiskamer die speciaal is ingericht voor Syrisch Orthodoxe ouderen met dementie, die in Zorgcentrum de Posten wonen. Naast de zorg die zij ontvangen, kunnen zij nu ook de dag doorbrengen op een manier die aansluit bij hun eigen belevingswereld. Zonder taalbarrière en zonder taboes. Een uniek concept in Twente. Yauno is tijdens de openingsbijeenkomst op 14 januari ingezegend door Aartsbisschop Mor Polykarpus van de Syrisch Orthodoxe kerk.
Rick van Geffen, zorgmanager bij de Posten vertelt: “Van alle mensen die in de wijk Wesselerbrink vergrijzen, is één op de vier Syrisch orthodox. De kans is groot dat zij op een gegeven moment zorg nodig hebben, waarbij uiteindelijk een verhuizing naar de Posten nodig kan zijn vanwege dementie. Ons reguliere zorgaanbod sluit vanwege cultuur- en taalverschillen niet altijd goed aan op de behoefte. Vaak worden specifieke culturele wensen over het hoofd gezien vanwege een gebrek aan begrip. Doordat mensen elkaar niet verstaan of begrijpen, voelen zij zich niet op hun gemak. Dat kan het progressieve verloop van dementie versnellen. De huiskamer overbrugt die verschillen.”
Belevingsgericht
Christina Tastekin, activiteitenbegeleider bij de Posten, is de motor achter dit unieke huiskamerconcept. Ze vertelt trots: “Voor zover bekend is de manier waarop we zorg en beleving samen hebben gebracht voor deze cultuur uniek in Twente, misschien zelfs wel in Nederland. De huiskamer is écht tot in detail aangekleed. Een huiselijke sfeer, geheel in stijl van de Syrisch Orthodoxe cultuur, die zorgt voor herkenning bij de ouderen. De kapstok is gevuld met jassen en naast de deur staan slippers die van niemand zijn, maar die de suggestie wekken van het gezinsleven dat zij van vroeger kennen. Ook de keuken en eettafel spelen een belangrijke rol. Eten, drinken en familie vormen altijd een rode draad in het leven van de Aramese zorgvrager. Daarom eten we hier ook altijd samen. Bij Yauno binnen komen, is echt thuis komen voor onze klanten. Het is fijn om tijdens een ziektebeeld dat zoveel verwarring geeft, even weer helemaal vrij en thuis te zijn.”