Een fijne en schone leefomgeving: dat doen we samen!
17 februari

Een fijne en schone leefomgeving: dat doen we samen!

Begrip voor elkaar: wat doe jij, wat doen wij?

Begrip begint met verbinding maken
Henk: “Ik woon al vier jaar in de Lintveldebrink en dat bevalt prima. Ik vind dat we allemaal best iets voor de maatschappij mogen doen. Dat is de reden waarom ik me al jaren vrijwillig inzet voor een aantal organisaties. Drie jaar geleden werd ik gevraagd als lid voor de Wijkraad. Even later zochten ze een nieuwe voorzitter, die rol zag ik wel zitten. Begrip voor elkaar begint voor mij met verbinding maken. Als Wijkraad benaderen wij partijen om samen dingen te doen, elkaar te leren kennen. Zo lieten we afgelopen zomer samen met het Leger des Heils de Jeu de boules baan naast De Magneet opknappen. We hopen daar mensen samen te laten komen. Al maakt corona dat momenteel wat lastig.”

Nieuwsgierig naar iemands verhaal
Kris: “Mijn man en ik wonen hier nu vijf jaar. We vinden het mooi wonen in de Lintveldebrink. En we hopen hier samen oud te worden. Ik heb nog veel dromen. Eén ervan is buurtbewoners actief te betrekken. Ook al spreken we niet altijd elkaars taal, ik ben altijd benieuwd naar iemands verhaal. Door een praatje te maken, leef ik me in. En begrijp ik beter waarom iemand is zoals hij of zij is. De taal is daarbij soms wel een drempel. Maar dan probeer ik een gesprek te voeren met gebaren en vaak kom ik dan best een eind. Soms ook niet. Maar dan heb ik het wel geprobeerd.”

Doe moeite voor elkaar
Noman: “Ruim twintig jaar geleden kwam ik vanuit Syrië naar Nederland en vond ik een thuis in Enschede. Ik vind het erg belangrijk om contact te onderhouden in mijn flat, maar ook in de wijk. Daar doe ik veel moeite voor. Ik denk dat goed integreren in de Nederlandse samenleving, de taal leren en interesse tonen in je medemens heel belangrijk is. Wel vind ik dat we allemaal best wat meer initiatief mogen tonen om elkaar te begrijpen.”

Samen kunnen we veel bereiken
Henk: “Ik stap ook actief op mensen af. Als voorzitter van de Wijkraad en als buur. Laatst nog ben ik bij een groep Turkse mannen gaan zitten. Het was een goed en gezellig gesprek. Ik zeg altijd: als we allemaal een klein beetje doen, kunnen we samen veel bereiken!”

Dit (vierde) artikel is een initiatief van Domijn, gemeente Enschede, SVEN en de politie.

Winnaar Overijssel bij ANWB campagne Terugkoppeling Passend bewonen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je weten wat er speelt in onze buurt De Posten? Laat je mailadres achter en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.