Winnaar Overijssel bij ANWB campagne
08 februari

Winnaar Overijssel bij ANWB campagne

We zijn door het ANWB Fonds uitgeroepen tot winnaar van Overijssel met onze campagne voor de dementievriendelijke oversteek Broekheurne-Ring! Het ANWB Fonds helpt maatschappelijke initiatieven op het gebied van verkeersveiligheid, duurzame mobiliteit en vrije tijd/toegankelijkheid.

Eind augustus 2020 diende ‘onze buurt De Posten’ (een samenwerking van Zorgcentrum de Postengemeente Enschede, woningcorporaties Domijn en Woonzorg Nederland) bij het ANWB Fonds een plan in om een ‘dementievriendelijke oversteek’ te maken op het kruispunt van de Lintveldebrink met de Broekheurne-Ring. Dat kruispunt wordt nu als onveilig ervaren. Oversteken op dat kruispunt is alleen wel de snelste en meest logische manier om vanuit de Posten bij bijvoorbeeld het winkelcentrum te komen. De aanvraag is tot stand gekomen als gevolg van een langgekoesterde wens uit de wijk. Een rondgang met jonge en oudere bewoners, de stichting Alzheimer, wijkraad en de casemanager dementie door de wijk is hieraan voorafgegaan. De adviezen en tips uit deze rondgang zijn meegenomen in het plan.

Ank Braspenning, onze buurt De Posten:
Iedereen die de dementievriendelijke oversteek een warm hart toedraagt heeft daarna van zich laten horen. Er is massaal gestemd op het plan van onze buurt De Posten, waardoor we de top 3 in schoten in Overijssel. Het was daarna een vakjury die de doorslag heeft gegeven en besloot om ons project tot winnaar uit te roepen. We ontvangen een bijdrage van €10.000,- waardoor we de dementievriendelijke oversteek kunnen realiseren.”

De oversteek
Om een veilige oversteek te maken, wordt een zebrapad aangelegd. Deze wordt net zo hoog als de stoeprand, zodat je er met een rolstoel makkelijk overheen kunt. Het zebrapad wordt ook extra breed, zodat je elkaar makkelijk kunt passeren. Of zodat je er met een duofiets overheen kunt. Het pad wordt hoger dan de straat, zodat er voor de auto’s een soort drempel ontstaat.

Ank Braspenning: “Dit resultaat is een kroon op het werk van iedereen die zich hard heeft gemaakt voor de realisatie van de dementievriendelijke oversteek. We zijn enorm blij dat hierdoor een lang gekoesterde wens uitgevoerd kan worden. En dat de oversteek, die buurt De Posten met Winkelcentrum Enschede Zuid verbindt, niet alleen veiliger, maar ook dementievriendelijk wordt. Daarmee zijn we letterlijk een stap dichterbij een wijk waar iedereen fijn kan wonen en leven.”

Op 10 februari overhandigt de ANWB de cheque tijdens een online bijeenkomst. De prijs wordt in ontvangst genomen door de Wijkraad, Ank Braspenning van De Posten en Brenda van Hardeveld, wijkverpleegkundige en expert op het gebied van dementie. Ank Braspenning zal tijdens de digitale uitreiking namens onze buurt De Posten een toelichting geven. We hebben ondertussen de voorbereidingen voor de aanleg in gang gezet. Dat vraagt nog wel wat tijd, waardoor we in het laatste kwartaal van 2021 de oversteek verwachten klaar te hebben.

Podcast ‘Samen op weg naar een gezonde leefomgeving’ Een fijne en schone leefomgeving: dat doen we samen!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je weten wat er speelt in onze buurt De Posten? Laat je mailadres achter en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.