Een fijne en veilige leefomgeving: dat doen we samen!
21 oktober

Een fijne en veilige leefomgeving: dat doen we samen!

Een fijne en veilige leefomgeving: wat doe jij, wat doen wij?

Het begint bij elkaar groeten
Bertus: “Het begint bij elkaar groeten: een moment van even contact maken. Hoe meer mensen elkaar kennen, hoe meer mensen elkaar aanspreken, hoe makkelijker dat wordt. Om kennismaking aan te moedigen, organiseren we regelmatig een bijeenkomst met bewoners.”

Willy (bewoonster Lintveldebrink): “Ik ben altijd van de partij. Zo’n moment is gezellig en biedt de mogelijkheid voor een goed gesprek met de buren. Maar ook met de mensen van SVEN of de wijkbeheerders van Domijn.“

Moeite voor elkaar doen
Willy: “Ik heb een goede verstandhouding met de mensen in de flat. Ik maak gerust een praatje met ze. En als ik me erger aan dingen zoals rondslingerend afval, zeg ik er wel iets van. Zo ben ik. In de flat wonen mensen met andere nationaliteiten. Omdat we elkaars taal niet spreken, is aanspreken soms lastig. Ik kan me goed voorstellen dat het voor hen een uitdaging is om een weg te vinden in deze samenleving en dat de Nederlandse taal daarin een belemmering is. En ik zou het dan zo mooi vinden als we moeite voor elkaar doen en verdraagzaam en begripvol naar elkaar toe zijn. Mensen moeten openstaan om te kunnen ontvangen.

Maar taal zegt niet altijd alles. Zo groet ik een Syrische buurvrouw regelmatig met ‘Alles goed’ omdat ze slecht Nederlands spreekt. Door het uitwisselen van een vriendelijke blik, begrijpen we elkaar toch op een of andere manier. Ook hielp ik een Syrische buurman 14 jaar lang met de boekhouding. We hadden niet veel woorden nodig. Dus ook door dingen voor elkaar te doen, heet je elkaar welkom. En het geeft bovendien een goed gevoel!”

Respect voor elkaar
Bertus: “Willy is voor ons heel waardevol. Ze meldt het als er problemen zijn en vindt het belangrijk dat de flat verzorgd is. Zo verzorgt ze de plantenbakken op de galerij en spreekt ze mensen aan als er iets aan de hand is. Zolang je elkaar maar met respect behandelt, is er heel veel mogelijk!”

Wil jij graag eens kennis maken met je buren? En/of heb je een goed idee voor een gezellige activiteit? Stuur je suggestie dan aan bsiemerink@incluzio.nl.

Dit (eerste) artikel is een initiatief van Domijn, gemeente Enschede, SVEN en de politie.

Bijeenkomst passend bewonen geannuleerd Stemmen voor een dementievriendelijke oversteek!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je weten wat er speelt in onze buurt De Posten? Laat je mailadres achter en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.