Tafel van Marcelis – update
19 maart

Tafel van Marcelis – update

Omdat we regelmatig de opmerking hoorden “Wat is er gebeurd met de Tafel van Marcelis?” gaan we de komende maanden een aantal artikelen wijden aan de erfenis van Willem Marcelis.
Willem Marcelis was van 2005 tot aan zijn veel te vroege dood in 2016, directeur van de Posten. Twee wethouders van onze gemeente, Jurgen van Houdt maar vooral Jeroen Hatenboer, kwamen met het idee om het gedachtengoed van Willem Marcelis in ere te houden en uit te dragen. Zo ontstond de “Tafel van Marcelis”. 80 Mensen rond een grote ovalen tafel.

We hebben een gesprek met Rick Hoogenboom, de huidige directeur van de Posten en Henk Abels, Programmaregisseur Welzijn de Posten. Rick is op 1 januari 2017 begonnen en merkte dat de hele wijk bij de tafel van Marcelis was betrokken. Om een en ander goed aan te pakken werd er een stichting opgericht met Rick zelf maar ook met de weduwe van Willem Marcelis, Berna Marcelis. En zoals dat gaat met dit soort initiatieven werden er het eerste jaar veel activiteiten georganiseerd. Velen onder u zullen zich het grote feest in de wijk op 20 mei 2017 herinneren waar duizenden wijkbewoners geweest zijn en aan hebben meegedaan. Ook Groen Verbindt, een wandel- en fietsroute door de zuidwijken, is een directe opbrengst van de Tafel van Marcelis. Dit spoor wordt nog steeds gebruikt en alsmaar uitgebreidt. Van Erve Leppink naar de Posten en weer terug met allerlei rondjes op de route. Ook de Stroinkslanden gaat worden verbonden met dit Groene Spoor. Op Erve Leppink is een generatietuin aangelegd waarvan er ook een gaat komen op de Posten. Samen tuinieren. Dat verbindt.

Het grote wijkfeest uit 2017 heeft een vervolg gehad in de Burendag. Die is in 2018 en 2019 georganiseerd op de Posten en ook in de omgeving van de Posten. Voor en door en met de wijkbewoners. Een mooie gelegenheid eens binnen te lopen bij de Posten. Wist u bijvoorbeeld dat je dagelijks kunt eten in het restaurant? Of op de duofiets een bewoner mee uit fietsen mag nemen?

De fysieke tafel van Marcelis kwam ik afgelopen maand tegen bij de stichtig AssortiMens in Oldenzaal. De woonplaats van Willem Marcelis. Stichting Assortimens biedt een dagbesteding aan mensen met een stoornis uit het autistisch spectrum. Oldenzaal hoor ik u denken. Dat komt zo. De weduwe van Marcelis, Berna wil graag Willems gedachtengoed geschikt maken voor heel Nederland en niet alleen Enschede Zuid. Omdat zij ook de naam Marcelis draagt is het logisch dat zij de erfgename is van de tafel. De Posten gaat het gedachtengoed gebruiken onder de naam: ‘Onze buurt de Posten’. Binnenkort gaat de Posten bijvoorbeeld de wijk in om u als wijkbewoner te ondervragen over het leven in de Wesselerbrink en in Zuid. En wat u vindt dat er nodig is om te kunnen leven in de wijk.

Tekst: Brinkpraat maart 2020
Foto: Carlo ter Ellen (TC Tubantia)

Nieuwbouw Zorgcentrum De Posten Corona-update

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je weten wat er speelt in onze buurt De Posten? Laat je mailadres achter en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.